Fietsen met ouderen in Riksja

FAJschutsmantel20170329

Sinds 2017 reden vrijwilligers al vele ritten met de Riksja in De Bilt. Ouderen die niet zelf meer kunnen fietsen kunnen zo weer genieten van een fietsritje, veel zien en de wind weer door het haar voelen.

‘Fietsen Alle Jaren’ is een initiatief van de Fietsersbond. Vrijwilligers besturen de riksja. In de riksja passen twee passagiers.

De fietstocht kan gaan door de directe woonomgeving of plekken uit het verleden van de passagiers. Onderweg worden ervaringen en herinneringen gedeeld.

De fietstochten dragen enorm bij aan de vitaliteit van de deelnemers. Mensen die nauwelijks nog spraken, gingen dat weer doen. Mensen die somber waren, kwamen vrolijk terug. Ook op dementerenden had het een positieve invloed. Een blinde deelnemer legde uit dat het bij fietsen gaat om het gebruik van je zintuigen; het ruiken van bloemen, de vogels horen, de wind voelen.

Vanaf 2017 reden een negental vrijwilligers vele ritten, vooral met bewoners van zorginstellingen. Het gaat dan om 4 à 5 korte ritten in een dagdeel. Voor bewoners, maar ook voor vrijwilligers en personeel, is het genieten.. De bewoners komen vaak terug met een “glimlach van oor tot oor”.

Naast activiteitenbegeleiders van zorginstellingen worden ook zelfstandig wonende ouderen die een ritje in de Riksja willen maken van harte uitgenodigd. Aanmelden kan via [email protected]

Zie ook website Fietsen Alle Jaren

In deze bijzondere Coronatijd heeft het maken van ritjes enige tijd stilgelegen. Omdat er inmiddels voor Corona-aanpassingen voor de riksja is gezorgd kan er weer worden gereden. Met inachtneming van de corona-regels. (Mei ’21)

Categorieën

2 responses to “Fietsen met ouderen in Riksja

    1. Op de website Fietsenallejaren zie ik onder locale initiatieven Rotterdam niet bij staan. Wel is het zo dat het mogelijk is een lokaal initiatief te starten. Ook deze informatie vind je op de website Fietsenallejaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.