Verkeersproject voor peuters

DSC01279 BEWERKT 9-7-2021

JONGleren in het verkeer is een educatief programma voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Met (loop)fietsjes en stepjes reden de peuters van peutergroep Juliaantje een parcours met verkeersborden en stoplichten.

Peutergroep Juliaantje is onderdeel van het Kinderdagverblijf De Vlinders van de Stichting Kinderopvang De Bilt. In dit verkeersproject werd onder andere geleerd hoe over te steken op een zebrapad en wat te doen bij de kleuren van de stoplichten.

In de klas maakten de kinderen knutselwerkjes zoals verkeersborden en zebrapaden. Er waren kleurplaten van verschillende voertuigen. Door middel van een smiley op hun linkerhand leerden de kinderen wat links en rechts is. In de kring is voorgelezen over een moeder die met haar kind naar de stad fietst en wat ze allemaal moet doen om daar veilig aan te komen.
Al deze activiteiten werden ondersteund met een materiaalkist van het Verkeerseducatiepunt van Verkeer & Meer: ‘JONGleren in het verkeer’, met daarin hesjes, politiepet, stoplicht enzovoorts.

Fietsen in het verkeer
Als afsluiting werd het geleerde in praktijk gebracht. Politie-agent Floris Moons kwam op bezoek. Hij gaf uitleg over zijn uitrusting en beantwoordde de vragen van de kinderen. Daarna mochten de kinderen met hun meegebrachte (loop)fietsje of step de ‘straat’ op. De straat was een uitgezet parcours met verkeersborden en stoplichten. Omdat ze goed hadden meegedaan kregen alle kinderen van de agent een politierapport.  Frans de Ruiter van Fietsersbond De Bilt deelde de door de leidster gemaakte sleutelhanger met naam van kind uit. Daarna was er ijs.

Riny van Polen

Jong geleerd..
Deze kinderen zijn nog peuters, maar ze pakken onbewust al veel mee van het verkeer. Vanuit de Fietsersbond is er aandacht voor veilige fietsroutes naar school.

Het fietsende schoolkind

Fietsen naar school

JONGleren in het verkeer

DSC01284-9-7-21
Beeld-auteur: Frans Poot

Categorieën